Så enkelt fräschar du upp soffan

Avhannah

Så enkelt fräschar du upp soffan

Soffan är kanske den möbel som används mest i hemmet. I soffan sätter man sig ner efter en lång dag på arbetet, barnen äter mellis och på fredagskvällen åker chipsskålen fram. Har du husdjur kanske även dessa väljer att smyga upp i soffan och lämna både smuts och hår efter sig.

En smutsig soffa kan snabbt dra ner hela intrycket av ditt vardagsrum, men som tur är behöver du inte lägga tusentals kronor på att köpa en ny. Oavsett vilket material din soffa är gjord av finns det smidiga knep att ta till för att snabbt och enkelt fräscha upp den igen. Att få en soffa ren är kanske inte det allra lättaste, speciellt inte om soffan är i ett ljust tyg. Det är dock inte omöjligt och vi har tipsen som hjälper dig på vägen. Här nedan har vi samlat våra bästa tips som du kan använda dig av för att få en fräsch soffa igen – utan att behöva köpa en helt ny.

Fräscha upp soffan med dessa smarta knep

1. Köp nytt sofföverdrag från IKEA

Har du köpt din soffa på Sveriges största möbel- och inredningsvaruhus kan du med största sannolikhet hitta ett sofföverdrag från IKEA som passar. Med ett nytt sofföverdrag från IKEA kan du snabbt och enkelt fräscha upp din soffa på bara några sekunder. Kom ihåg att många överdrag även passar soffor från andra tillverkare.

2. Använd ättika och vatten

Har du en soffa som är tillverkad i läder kan du med fördel använd ättika och vatten för att bli av med fläckar och dåliga lukter. Blanda bara 50/50 av vätskorna och använd sedan en mikrofiberduk för att gnugga in lösningen.

3. Testa torrengöringsmedel

Är soffan tillverkad i tyg kan du behöva använda andra metoder som är lite snällare. Här rekommenderar vi att du testar torrengöringsmedel och använder en möbelborste för att gnugga in pulvret ordentligt. För tygsoffor kan det i vissa fall även fungera bra med vanligt bakpulver alternativt en kombination av båda. Kom ihåg att låta medlet verka i ca 20-30 minuter innan du dammsuger hela soffan.

4. Tvätta i tvättmaskin

Har du en soffa med avtagbar klädsel ligger du helt klart i framkant. Den här typen av soffa är kanske den absolut lättaste att tvätta, eftersom du bara behöver ta av tyget från kuddar och sittdynor och sedan slänga in det i tvättmaskinen. Observera att det är viktigt att du först läser tvättråden innan du sätter igång. På så sätt minskar du risken för att tyget krymper och blir svårt att sätta på kuddarna igen.

5. Om inget hjälper…

Ibland är det så att soffan helt enkelt blivit för smutsig och för förstörd. Det innebär dock inte att du måste slänga den direkt. Hittar du inget överdrag från IKEA som passar kan du alltid använda dig av filtar och plädar för att täcka över de otrevliga fläckarna. Det är inte en långsiktig lösning, men kan vara ett alternativ för den som behöver hålla hårt i pengarna.

Om författaren

hannah administrator