Så inreder du ett lättstädat hem

Avhannah

Så inreder du ett lättstädat hem

Att inreda sitt hem är troligtvis något som de allra flesta lyckas väldigt bra med. Man vet redan innan vilka färger man föredrar och vilken personlig stil som bostaden ska ha. Kanske vet man även vilken typ av tapet man vill ha i vardagsrummet eller vilken färg och design som köksluckorna ska ha.

Har du en tydlig bild av hur du vill att ditt hem ska se ut? Då kommer inredningen gå betydligt smidigare. Däremot betyder en snygg inredning inte att ditt hem är praktiskt och enkelt att hålla rent. För att du ska trivas i din bostad gäller det inte bara att du har rätt möblemang eller färgkombinationer, utan det gäller också att hemmet är lätt att städa. Genom att välja rätt typ av inredning och placera föremålen korrekt får du ett lättstädat hem som är enkelt att hålla i schack.

5 tips för ett lättstädat hem

Ett smart och enkelt sätt att hålla ordning i hemmet är genom att anlita lokalvård. Med lokalvård på företaget eller i den privata bostaden får du mer tid över till annat och kan lämna över den tråkiga städningen till proffsen istället. Både professionell lokalvård och egen städning blir dock bättre i ett hem som är lättstädat.

1. Välj ljusa färger i bostaden

Mörka och murriga färger är kanske lite extra mysigt under höst och vinter, men vill du ha ett hem som är enkelt att städat är det ljusa färger du ska välja. Damm och smuts syns nämligen inte lika lätt och du behöver inte städa lika ofta.

2. Satsa på höga ben

Höga ben på möbler är något som gör städningen mycket enklare. Välj höga ben på din soffa, på fåtöljen och på sängen. Då kan du komma in lätt med både dammsugare och mopp för att bli av med smuts och damm.

3. Sluten förvaring

Visst är det fint att ha öppna hyllor och skåp, men det är också opraktiskt om du vill ha ett hem som är lättstädat eller som du inte behöver städa speciellt ofta. Satsa istället på sluten förvaring där det är möjligt. Sluten förvaring samlar inte damm och ger hemmet ett mer städat intryck.

4. Vägghängda möbler

Ju färre möbler du har på golvet, desto enklare är det att hålla rent och fint i hemmet. Många möbler samlar inte bara damm bakom sig, utan de tar också upp onödigt mycket golvyta som ni kan använda till annat istället. Investera i snygga vägghängda möbler, t.ex. vägghängda skåp eller vägghängd toalett.

5. Välj rätt typ av matta

Mattor med lång lugg är mysiga och sköna att gå på. De är också visuellt väldigt trevliga. Dock är de betydligt mer knepiga att hålla rena och stora mängder damm och smuts ramlar gärna ner i botten. Även om du dammsuger kan de innehålla mycket smuts. Välj därför en matta med kortare lugg eller som är helt slätvävd.

Om författaren

hannah administrator